Jak to bylo. Kupujemy woz, robi te 80kkm, skrecamy szafe na 30 i jedziemy na przeglad, potem jeszcze tak dwa razy i auto ma 100-130kkm, o ile jeszcze zyje i mozna go pchac dalej.
1.9 tdi bxe padł.co kupić?
Zwiń
X
-
Wygląda na to, że i mnie dopadła choroba wściekłych BXE :|
Wczoraj po trzech tygodniach postoju odpaliłem swoje kochane, najcudowniejsze i wszystko mające autko i odgłosy wydobywające się spod maski wprawiły mnie w osłupienie, na domiar złego wywaliło oil check mimo, że poziom oleju jest w normie. :roll:Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DeoWygląda na to, że i mnie dopadła choroba wściekłych BXE :|
BTW: czytałem gdzieś opinie że oleje mineralne mają niszą temperaturę zapłonu niż oleje syntetyczny co stanowi je bardziej podatne na wystąpienie "choroby wściekłych diesli" :idea:↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑
Komentarz
-
-
hyp, wściekłe BXE to takie, które żre oliwe na potęge, potem głośno warczy a na sam koniec wypina się dupą na właściciela.
Silnik się nie rozbiegł, bo nie miał ku temu sposobności.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Deohimi, raczej panewki. Silnik kreci, jeszcze pali ale po trzech tygodniach postoju wydaje bardzo niepokojące odgłosy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiPisałem ci, odpalanie w takim stanie może cię kosztować nowy motor.... Z drugiej strony jak nagrasz moment rozpierduchy bloku silnika BXE to możesz mieć na YT odsłon prawie jak Wardęga
Bylebyś nie dostał rykoszetem, bo tam latają ,,dość ostre'' kawałki metalu.....
Obśmiałem się jak norka, serio. Faktycznie wszyscy posiadacze bxe zrzeszeni na forach mieliby co oglądać he he. Mam nadzieję, że u kolegi tylko kuna narozrabiała troszkę. Pozdrawiambyła O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiTo go nie odpalaj tylko laweta i warsztat. Może uratujesz jeszcze motor.
Taki dźwięk?
https://www.youtube.com/watch?v=aMA7XMRPvk8↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑
Komentarz
-
-
Piszę dopiero tera ponieważ się otrząsnąłem, ale
we wtorek mnie też panewy dopadły w drodze powrotnej z roboty do domu
M A S A K R A
Moje bxe XII 2008r. 101kkm
Dojeżdżając rano do roboty na moście usłyszałem ten podobny dźwięk ...
Zamieszczone przez himiTaki dźwięk?
https://www.youtube.com/watch?v=aMA7XMRPvk8
Z kolegą pomyśleliśmy że może dziura gdzieś w tłumiku.
Auto jedzie, moc ma, błędów brak więc po robocie wracamy do domu 70km.
Oczywiście dźwięk słyszymy dopiero na moście lub przejeżdżając koło ekranów.
Po około 20km zjeżdżając z S7 w boczną trasę jakby było słychać głośniej. Szukam pobocza, lecz zatrzymuję się dopiero przy jakimś sklepie na wsi. Macha do góry i słyszę ten w/w dźwięk - ok połowa drogi. Krótka decyzja jedziemy dalej. Dojechaliśmy do kolejnej wioski (już ok 40-45km trasy) czuję jakby lekkie drgania i towarzyszący jakiś metaliczny dźwięk. Zjechałem na pobocze silnik pracuje - myślę że coś się tam pewnie ociera. Ale auto chodzi więc ruszamy dalej mając nadzieję ze dojedziemy do kolejnej wioski bo kolega tam miał swoje auto. Niestety po około 4km już delikatnej jazdy auto traci moc i trzęsie coraz bardziej - zjeżdżam na pobocze. Chodzi parę sekund i gaśnie . Znów odpalam i to samo chwile pracuje i gaśnie - (silnik na szafę).
Blada twarz, wata w kolanach, telefon w łapę - laweta.
Efekty:
- panewy na pierwszym korbowodzie (od strony paska) brak - zmielone w drobny pył (resztki na dnie misy), na drugim i trzecim ok, na czwartym początki rozwarstwiania się górnej panewki w w jej środkowej części.
Normalnie jak piszę to mi ręce opadają, ale piszę żeby was niektórych uświadomić że warto nieraz zareagować wcześniej aby uratować te podobno wadliwe bxe z lat 2006-2008. Ja nie zareagowałem wcześniej to mam. Jutro idę do kościoła dać na mszę,
aby szlif wydał na wale korbowym i żeby nie był pokrzywiony. Ile mnie to wszystko wyniesie - nie wiem, ale chyba wezmę jakiś kredyt w banku. :evil:
Gdybym to usłyszał w swoim mieście na pewno bym go nie puścił w trasę, a tak to miałem nadzieję że wrócę.
Ludzie nie ignorujcie tego, brać od razu lawetę. Napisałem to dla ignorujących ku przestrodze.
Może i trochę się wymądrzam, ale jak to mówią polak mądry po szkodzie.
Poinformuję was o finale.
Komentarz
-
-
piotrek_02ks, "Ja nie zareagowałem wcześniej to mam"
zareagowałeś czy nie zareagowałeś, te wypusty bxe to zwykłe g....w tych rocznikach w vagach, za które producent powinien brać odpowiedzialność i robić to w ramach akcji serwisowej nawet po latach, bo co to za przebieg przepraszam? 100 tkm.... :lol:
i broniący na siłę tego silnika, bo takowy mają w swoich furmankach (i to jedyny motyw bronienia) niech zanim zaczną naskakiwać na kogoś, kto tak pisze obiektywnie w jakimkolwiek temacie o bxe,nad tym dobrze się zastanowią, a nie kozaczą i robią z kogoś jelenia i idiotę, który się nie zna i że to tylko jednostkowe przypadki awarii hehe...taaa. A świstak siedzi i zawija..... :P turbo i dwumas pada w każdym tdi, ale dodatkowo panewki nie lecą w każdym...tylko w bxe i pochodnych.tttm i trzeba się z tym pogodzić, że to jego wada fabryczna
:wink:
Komentarz
-
-
Gdyby to się zaczęło w moim mieście to na pewno bym go już zaprowadził do mechanika. Ja jeżdżę do niego z byle brzękiem, a tak to tylko myślałem aby dojechać do domu. :|
Tylko w gębę se pluję.
[ Dodano: Sob 07 Lut, 15 20:39 ]
Tak powinni brać odpowiedzialność. Jak wyszła seria z wadliwymi sterownikami drzwi pasażera to od razu dostałem list ze SKODY żeby przyjechać. A to że podobno w tych seriach siadają panewy to nawet nie raczą dać znać. A z tego co się naczytałem w motorze i w necie to podobno w tych niektórych seriach siadają po 100, 150kkm a nawet przy 50kkm.
Np:
Witam - proszę o waszą opinie Obecnie mam 1,9 BKC ale chce zmienić na po lifcie 1,9 BXE 2009r Dużo czytałem na forach VW LEon czy OC II że te silniki maja wadę fabryczną - korbowód wychodzi bokiem słabe panewki Mam pytanie do was czy macie doświadczenia z BXE czy ktoś miał taki przypadek POZDRAWIAM
A jak go kupowałem to zapewniali mnie ze do 150kkm powinienem ręka nie dotykać.
Komentarz
-
-
piotrek_02ks, sterowniki drzwi pasażera to pewnie jakaś seria niewielka porównując np do ilości BXE zamontowanych w samochodach grupy vag więc Cie zawiadomili i zrobili. Co by było jakby jasno powiedzieli, że BXE to kaszanka jest? Pamiętacie co było z Toyotą jak otwarcie powiedzieli o wadzie fabrycznej w którymś modelu?VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_02ksEfekty:
- panewy na pierwszym korbowodzie (od strony paska) brak - zmielone w drobny pył (resztki na dnie misy), na drugim i trzecim ok, na czwartym
Hej piotrek_02ks głupie pytanie, ale rozumie że panewy od nowości ??↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑
Komentarz
-
-
alxxx, nic nie muszą mówić, tylko wzywać na akcję serwisową wymiany.np. w bmnach robili takie akcje na piezowtryskiwacze, ale akurat w skodzie akurat z opóźnieniem względem vw zaczęli te akcję robić. Tu się liczy bardziej hajs, a nie dobre imię, bo do niczego nawet nie musieliby się formalnie przyznawać, tylko zrobić akcję, która "niestety" najwyczajniej w życiu jest za droga. To tak samo jak zacierające się 2.0 tdi pd swego czasu w paszczakach czy a6, akcji nie zrobili, bo drożyzna dla nich, ale i tak wiadomo było, że to silnik "trup" pod tym względem i wcześniej czy później padnie pompa oleju, bo na potęgę to się zaczęło dziać w nich.
Komentarz
-
Komentarz